Uncategorized

Hvordan fungerer blokkjeder med samhold i kryptovaluta?

Kryptovaluta

Nå som vi er i 2020 har du sikkert hørt om den revelusjonerende BitCoin, som er en digital valuta, og lommeboken har man ofte på mobiltelefonen sin.

Kryptovaluta blir uttalt til å være digitale kontanter, da pengene ikke kan spores opp, og man forblir helt anonym. Dette er da viktig for mange som ønsker å skjule transaksjoner for en tredjepart, som regjeringer, banker osv.

Hva er en blokkjede?

Blokkjede teknologien ble introdusert da Bitcoin ble lansert i 2009. Man kan se på det som et evig gående Excel ark med uendelig høy-sikkerhet informasjon. Det er derfor et annet valg enn å bruke for eksempel bank-overføringer. I en Blokkjede vil transaksjonene gå fra A – B uten en tredjepart. Som da i dette eksempelet er en bank.

Blokkjeder blir også brukt til annet enn pengeoverføringer. For eksempel høy klassifisert data, og deling av helseopplysninger. Og hva som får dette til å gå rundt er kraftige datamaskiner som kalles bokførere som konkurrerer i å samle informasjon og legge inn en og en blokk, der det blir en kjede. Bokførere (miners) blir da betalt i kryptovaluta mot å holde informasjonen kryptert og sikker.

Hentet fra: https://www.mn.uio.no/ifi/studier/masteroppgaver/nd/blockchain-enabled-energy-billing.html

Hvordan kan Norge dra nytte av blokkjeder?

Først og fremst så er kryptovaluta verdens raskeste penger. Alle betalinger vil gå igjennom innen bare noen få minutter, som vil resultere i mindre svindel, og korrupsjon. TINE har sett for seg å bruke blokkjeder for sensordata for kyr og fjøs for å effektivisere melkeproduksjonen. Verden går mye raskere, både blokkjeder og kryptovaluta vil resultere i at ting går rundt, som er viktig for alle i den nymoderne verden.

Ulemper

Det er lettere for kriminelle virksomheter å forbli anonyme. Politiet har muligheten for å se transaksjoner og forskjellig type kryptert informasjon, men man vil fortsatt forbli anonym.

Man kan risikere å miste all informasjon eller verdier hvis man glemmer passordet sitt, eller bytter mobiltelefon uten å endre det på forhånd.

Man vil ha alt ansvar for seg selv, da det ikke er noen tredjepart som regjeringer, eller banker som har samme informasjonen, og hvis da noe skulle gå galt så er du alene.

Litteraturliste

https://teknologiradet.no/blokkjeden-pa-tide-a-ta-grep/

One Comment

  • Frida

    Du skriver et veldig bra innlegg, og forklarer godt konseptet blokkjeder! Jeg liker eksemplene du trekker frem også, de underbygger fint forklaringene dine.

    Det er enkelte feilskrevne ord og setningsoppbyggningsfeil i innlegget, bare pass på å lese over og sjekke etter dette før du publiserer.

    Synes introduksjonsvideoen din er supertfin! Veldig gøy at du har fått på plass dette:)

    Jeg gleder meg til å lese flere av innleggene dine, du skriver veldig gode innlegg allerede:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *