Uncategorized

Filterbobler og Ekkokamre, vil vi bli påvirket?

Filterbobler

Filterboble er et fenomen som først ble brukt av forfatter Eli Pariser, som har skrevet en bok kalt: The Filter Bubble, der han legger mye vekt på hvordan Google bruker informasjon de henter inn ved at vi bruker tid på nett.

Ingen liker å bli påvirket på en åpenbar måte. Hvis du merker noen er manipulerende mot deg, vil du styre i motsatt retning, og troverdigheten vil bli svekket.

Slik vi har det i dag med søkemotorer, og medier, så er det utrolig mye lettere å bli påvirket, og kan kalle det “manipulert” uten å egentlig vite at det skjer, og det er der de har “knekt koden” Istedenfor å vise oss hva vi burde lese om, bli fortalt om, så vil internett ofte vise oss hva vi vil se, og høre.

Det er mye negativitet rundt fenomenet, og at vi blir lurt. I bunn og grunn så gjør det livet vårt enklere, ved å vise oss ting som interesserer oss, og det som er mest relevant til deg som et individ. Skummelt kan det også være, med tanke på at det er mye annen informasjon vi burde få med oss som vi ikke gjør. Det samme er hvis du for eksempel scroller ned på newsfeeden på facebook, så er det kun informasjon og reklamer som er rettet mot deg, med tanke på, alder, hvor i verden du er fra, og ikke minst, hva du er interessert i.

Her har Eli Pariser en Ted Talk om fenomenet filterbobler:

Ekkokamre

Ekkokamre er lettere å gjenkjenne, hvis man er obs på det. Ekkokamre er annerledes fra filterbobler. Her vil du få samme informasjon over og over igjen. Du har sikkert merket det selv når du scroller igjennom facebook eller instagram, så vil de samme reklamene komme opp. Dette kan vi også ta et eksempel fra videoreklamer. Hvis du får opp reklamer før en video du skal se på YouTube, så vil den første reklamen kanskje være 60 sekunder lang, men du har muligheten til å gå videre til videoen din etter 5 sekunder. Hvis du da velger å se på videoen i noen sekunder ekstra, etter du kan gå videre, vil denne reklamen komme tilbake til deg i en eller annen form, og det er da definisjonen på et ekkokammer.

Pluss og minus

På den gode siden blir livet vårt på internett mer underholdene og lettere enn noen gang på grunn av dette, da vi kun får opp det som er relevant for oss, og det vi kan være interessert i. For veldig mange av oss så tror jeg vi kan like å få informasjon rettet til oss personlig, basert på hvem vi er.

Det som kan være farlig ved dette, er at det kan skje drastiske endringer i enten politikk eller nyheter i andre land som kan være viktig for deg som et menneske på jorda å vite om. Det kan også gjøre deg mer skeptisk og paranoid, når man ser og merker at alt man gjør og søker på blir lagret. Har du for eksempel hypokondri, så vil dette være veldig uheldig for deg, da du vil få mye informasjon om sykdommer, som er resultat av hva du bruker tiden din på.

/ Vilde Christin Skildrud

Litteraturliste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *